Kesätyötä tarjolla Muuruvedellä

Hei sinä 15-17-vuotias nuori! Vielä ehdit hakemaan kesätyötä meiltä! Tarjoamme mielenkiintoisen kesätyön Muuruveden Kotiseutumuseon asiakaspalvelussa ja/tai Satamakahvila Murussa. Lähetä hakemuksesi , hae tehtävää ja kerro miksi juuri sinä olisit sopiva tähän kesäduuniin. Hakuaika päättyy 28.3.2025.

Palkkaamme yhden nuoren OP:n kesäduunituen avulla ja kaksi kesätyöntekijää Kuopion kaupungin Kesätyösetelin tuen avulla . Jos olet 9-luokkalainen ja olet saanut kesätyösetelin, laita hakemus tulemaan. Jos et ole saanut seteliä, voit myös hakea kesätyöseteliä erikseen, jos olet vuosina 2006-2008 syntynyt kuopiolainen. Mikäli hakijoita on yli 150, setelin saajat arvotaan. Sähköinen hakulomake 24.2.-13.3.2025: Kesätyöseteli

Kesätyö museolla on monipuolista; asiakaspalvelua, museo-opastusta, pääsymaksujen perimistä, kassanhoitoa ja siistimistä. Satamakahvilassa vuorollamme 14.-20.7.2025 keitetään kahvia ja palvellaan asiakkaita parhaamme mukaan. Kesätyöjakso koostuu 10 työpäivästä, jotka voivat sijoittua sopimuksen mukaan eri työpäiville, myös viikonlopuille. Työpäivän pituus on 6 tuntia. Museo on avoinna päivittäin (paitsi maanantaisin) klo 11-16, Satamakahvila on avoinna joka päivä klo 10-16. Kesätyöntekijän palkka 10 päivän työstä on 450 Euroa + lomakorvaus 9% , eli yhteensä 492,75 Euroa.

Toimi nopeasti ja kysy rohkeasti lisää sähköpostitse kotiseutuyhdistys.muuruvesi(at)gmail.com tai puhelimitse Anna Koivukoski, 050573788.

Lähetä kesätyöhakemuksesi alla olevalla lomakkeella:

    Muuttuvat maisemat

    Kuva postitalosta ennen purkua elokuussa 2024, kuva Kaija Heikkinen

    Muuruveden kunnan virastotalo 1965 – 2024, Rantatie 7, 73460 Muuruvesi

    Kirjoitin Koillis-Savo lehteä varten Postitalon historiikkia, Eila Puustisen kirjoittama juttu ilmestyi Koillis-Savon paperilehdessä 2.1.2025 ja digilehdessä jo aiemmin. Nyt taloa ei enää kirjaimellisesti ole, paikalla on tasoitettu niittyrinne. Talo on ehtinyt olla mukana monen ihmisen historiassa ja muistoissa. Mitä sinulle tulee mieleen Postitalosta, kerro se meille oheisella palautelomakkeella tai sähköpostitse kotiseutuyhdistys.muuruvesi(at)gmail.com.



      Muuruveden Postitaloa puretaan syyskuussa 2024, kuva Kaija Heikkinen

      Kiinteistö

      Muuruveden kunta rakennutti Kiinteistö Oy Kassala – nimisen vuokratalon vuosina 1965-1966. Alkuperäiset piirustukset on vuodelta 1965 ja silloin rakennus on tehty liike- ja asuintaloksi. Lupakuvissa on tuolloin mainittu suunnittelutoimisto Falck & Hänninen sekä rakennuttajana Muuruveden kunta. Ville Eriksson ja Mikko Leskinen muistelivat, että Postitaloa rakensi Martti Pasasen Rakennusliike. Muistitiedon mukaan Pertti ”Pepe” Lipponen kärräsi sementtiä kottikärryillä rakennus-työmaalla.

      Rakennus vaihtoi omistajaa kuntaliitosten myötä; ensin Juankoski (1971) ja sitten Kuopio (2017). Koska taloa ei kunnostettu tai kunnossapidetty säännönmukaisesti, sitä ei kannattanut enää peruskorjata. Kun vanhan huonokuntoisen rakennuksen lämmityskustannukset nousivat liian suuriksi, päätti Kuopion kaupungin Tilapalvelut purattaa talon vuonna 2024. Rakennuksen purku-urakoitsijana toimii Tapani Saari Oy.

      Posti ja postikonttori

      Talo tunnettiin Postitalon nimellä koska talossa oli Postikonttori Muuruveden kunnan vuokralaisena. Posti toimi aikaisemmin viereisessä vanhassa Osuuskassan talossa, joka purettiin. Postikonttorin hoitajana toimi pisimpään Kaisa Ruuskanen ja postinjakajana oli tuohon aikaan Aino Susimaa. Postikonttori toimi talossa vuoteen 1994 asti, jolloin Posti siirtyi Säästöpankin taloon ja tiloihin.

      Opettajien asunnot

      Talon yläkerrassa oli Muuruveden kunnan opettajien asuntoja, jonne sisäänkäynti oli talon takaa. Asuinhuoneistoissa ei ollut suihkuja, joten talon alakerrassa oli sauna ja suihkutilat. Opettajien asunnoissa asuivat mm. Tenhovaarat. Myös Muuruveden kunnan entinen kunnansihteeri Maire Rissanen asui talon toisessa päädyssä sijainneessa alakerran asuinhuoneistossa pitkään.  Myös Juankosken kunnan kotisairaanhoidolla oli tukikohta entisissä asuinhuoneistoissa.  Viimeiset asuinhuoneistojen vuokralaiset lähtivät talosta 2016.

      Koulu, kirjasto ja puutyöluokka

      Talon takapuolella alakerrassa toimi vähän aikaa kirjasto sen jälkeen, kun viereinen vanha Osuuskassan talo oli purettu. Myöhemmin tässä kylän puoleisessa päädyssä alakerrassa oli Muuruveden Kunnallisen Keskikoulun toiminta-aikana 1963-1973 luokkahuone, muistitiedon mukaan keskikoulun viides luokka kävi koulua alakerran luokkatilassa. Viime vuosikymmeninä  tilassa toimi Muuruveden ala-asteen puutyöluokka.

      Hyvinvointiyritykset ja kuntosali

      Postin entisissä tiloissa toimi Hierontayritys Aino Haatainen 21 vuotta vuodesta 1994 alkaen.  Aino Haatainen kertoi, että hänen hierontayrityksensä naapurissa toimi jossain vaiheessa, noin kahden vuoden ajan Tamfeltin viirankutomo, jossa kaksi naista kutoi käsin ohutta viiraa.

      Vuodesta 2013 alkaen Aino Haataisen hierontayrityksen ja Postin entisissä tiloissa toimi aluksi Kyläyhdistyksen ja myöhemmin Jyskeen ylläpitämä kuntosali Kuntopysäkki kymmenisen vuotta elokuun 2024 loppuun asti. Kyläyhdistys sai kuntosalilaitteet lahjoituksena Sirkka Heinosen pojalta Murtolahdesta. Kuntosalilaitteita kunnostettiin ja täydennettiin vuosien varrella mm. kuntopyörällä. Kuntosalia ylläpidettiin talkootyönä ja se oli kyläläisten ahkerassa käytössä. Salilla oli keskimäärin 104 käyntikertaa kuukaudessa. Kuntosalille ei toistaiseksi ole löytynyt korvaavaa tilaa.   

      Riitta Heikkisen Hieronta Helahoito toimi Kuntopysäkin viereisessä huoneistossa vuosina 2016-2018.

      Tiedot tallensi Anna Koivukoski Muuruveden Kotiseutuyhdistyksestä haastattelemalla lukuisia kyläläisiä, kiitokset tiedoista erityisesti Aino Haatainen ja Kaija Heikkinen. Useimmat muut haastateltavat eivät enää oikein muistaneet talon alkuaikojen historiaa ja entiset Muuruveden kunnan päättäjät ovat edesmenneitä. Historiikkia kootessa selvisi kuitenkin, että Muuruveden kunnan arkisto on siirretty Kansallisarkiston tiloihin Joensuuhun, josta olisi löytynyt tarkempaa tietoa talon historiasta. Sinne ei nyt tämän artikkelin teossa vielä ehditty tekemään tutkimusmatkaa. Tässä huomaamme, että lähihistorian ja sen tarinoiden tallennus on tärkeää.

      Muuruveden arkeologiset kohteet

      Miekanhiontakivi Putaansaaressa

      Sekä Savon Sanomissa että Koillis-Savossa oli juttu tästä harvinaisesta löydöstä.

      Selostus kivestä alasvetovalikossa
      Lähde: kohdetiedot: Museovirasto; teksti kopioitu Museoviraston luvalla

      Miekanhiontakivi; 19.11.2024; kuva: Anna Koivukoski

      Muuruveden arkeologisia kohteita löytyy Museoviraston Kulttuuriympäristön palveluikkunan listalta ja kartalta.


      Kivikautiset esinelöydöt ja asuinpaikat

      Muuruveden Kotiseutumuseolla ovat seuraavat esinelöydöt; luettelo Makasiinin kivikausi- näyttelyssä.
      Alla on seloste Museoviraston arkeologisten kohteiden sivulla, jos se on siellä listoilla.

      • 1. Kiviesine; Lappalaisten seita- jumalaksi oletettu kivipatsas
        Löytynyt Suur-Pieksän Kinahmin lahdesta, jossa ollut rajapyykkinä
      • 2. Ruuhi
        Löytynyt Salaminsuolta, Ari Niskasen mailta Peipolasta
      • 3. Kivikautinen nuija
        Löytynyt Pellosta, Muuruvesi-Akonpohja- tietä tehdessä
      • 4A. Kivitaltta
        Löydetty Munamäestä, uudispellosta
      • 4B. Kivitaltan tai kirveen katkennut osa
        Munamäki; Aarne Miettinen
      • 5. Kirves tai muu työkalu
        Lötynyt metsäpellosta, Pieksäntaipaleesta noin 60 cm:n syvyydestä, tuhkan ja hiilen seasta
      • 6. Asuinpaikka; Taivallahti
      • 7. Asuinpaikka; Luukkonen

      Alasvetovalikon tekstin lähde: kohdetiedot: Museovirasto; teksti kopioitu Museoviraston luvalla


      Esineitä museossa

      Kirves
      Kivikautinen nuija
      Kivitaltta
      Kivitaltta
      previous arrow
      next arrow
       

      Putaansaaren muut kohteet


      Lähde: kohdetiedot: Museovirasto; teksti kopioitu Museoviraston luvalla

      Putaansaaren arkeologisia kohteita; Kartta: https://kartta.museoverkko.fi/
      Juoksuhauta Putaansaaressa; Kuva: Anna Koivukoski-

      Kuva-arvoitus

      Tunnistaako joku kuvan miehiä? Kerro siitä oheisella palautelomakkeella tai lähetä yhteydenottopyyntö sähköpostitse kotiseutuyhdistys.muuruvesi(at)gmail.com. Valokuvan taakse on kirjoitettu “Muuruveden miehiä”, kuvaajasta tai kuvauspaikasta tai ajankohdasta ei ole tietoa, olisiko sinulla?

      Valokuva Kustilan Pentikäisten kotiarkistosta, kuvaaja tuntematon. Kuvan taakse on kirjoitettu “Muuruveden miehiä”

      Voit lähettää tietosi ja arvelusi alla olevalla yhteydenottolomakkeella.

        Videokertomus Muuruveden kirkon rakentamisesta

        Museolla on ollut tänä kesänä kirkon 120-v juhlavuoteen liittyvä kirkon rakentamisen näyttely. Näyttelyssä on voinut katsoa n. 11 minuuttia kestävän Mikko Huhtalan tekemän videon kirkon rakentamisesta. Videolla on tiivistetysti tietoa arkkitehti Josef Stenbäckistä, kuvia kirkosta, otteita kivimies Juho Vartiaisen tyttären Olga Tengvallin haastatteluista vuodelta 1974 ym.

        Arkkitehti Josef Stenbäck ja Nilsiän jako kolmeen

        Tekniikan alan ruotsinkielinen lehti Teknikern julkaisi J. Stenbäckin kirjoittaman artikkelin 29.6.1904. Stenbäck kuvaili elävästi Nilsiän 1900-luvun alun jakautumista kolmeen seurakuntaan (ja samalla kolmeen kuntaan ajan käytännön mukaisesti). Artikkeli on otsikoitu “Kolme uutta kirkkoa Nilsiään”.

        Muuruveden kirkko;TEKNIKERN 29.06.1904 NO 366

        Artikkeli on kiinnostava Muuruveden kotiseutuhistoriaa valottava dokumentti. Se on autenttinen kuvaus Muuruveden kirkon rakentamisen ajasta ja lisäksi siitä voi lukea myös Itä-Suomen maaseudun yhteiskunnallisen tilanteen kriittistä arviointia. Erämaapitäjä Nilsiä oli sivistyneen arkkitehdin näkökulmasta kehitysaluetta, jolle tekee hyvää uusien kirkkojen ja kirkonkylien muodostaminen.

        Artikkelista syntyy vaikutelma, että Stenbäck oli omaksunut arkkitehdin työtä laajemman tehtävän kansan sivistyksen edistäjänä. 1900-luvun kansallisromantiikan kultakauteen tämä näkökulma tuntuu hyvin istuvan. Artikkelin kirjoittamisen aikaan hän jo tunsi paikalliset olosuhteet ja kansan luonteen. Metsät ja suotkin olivat tulleet tutuiksi sopivien rakennuskivien etsintäretkillä tulevien kirkkojen lähialueilla Muuruvedellä, Nilsiässä ja Varpaisjärvellä.

        Stenbäck oli 1900-luvun alussa uskomattoman tuottelias. Hänellä oli samanaikaisesti meneillään useita merkittäviä julkisia rakennushankkeita. Muuruveden kirkko oli hänelle ilmeisen tärkeä, koska hän otti vastuulleen kirkon suunnittelemisen lisäksi rakennuksen urakoinnin ja asui pitkiä aikoja Muuruvedellä vuosina 1901-1904.

        Olisiko ollut niin, että Muuruvesi kuului Stenbäckin mainitsemaan “Nilsiän toisen pään” liikenteellisesti ja yhteiskunnallisesti kehittyneimpään alueeseen, missä “höyrylaivat kulkevat säännöllisesti läänin pääkaupunkiin”. Mainitsemallaan käsityökoululla Stenbäck tarkoittanee Juankosken ja Muuruveden välissä sijainnutta naisille tarkoitettua talouskoulua, joka oli lajissaan Suomen ensimmäinen ja oli toiminnassa vuodesta 1888 yli kymmenen vuoden ajan.

        J. Stenbäckin artikkeli Teknikern-lehdessä 29.6.1904
        Ruotsin kielestä vapaasti suomentanut Mikko Huhtala.

        Alkuperäinen kansalliskirjaston tietokantaan tallennettu artikkeli löytyy täältä.


        Kolme uutta kirkkoa Nilsiään
        ’Kuopion takana’ sijaitseva Nilsiä tunnetaan paljon puhutusta Strömsdalin tehtaasta, Helsingiuksen
        perustamasta käsityökoulusta nukkeineen ja kukkakeppeineen sekä suuresta köyhyydestään.
        Nilsiä on laajempi kuin monet ruhtinaskunnat. Nilsiän kirkko sijaitsee “keskellä kylää”. Kun köyhä
        metsätorppari seurakunnan pohjoisimmasta kärjestä Kainuun rajoilta tekee kirkkomatkan, lähtee kotoa torstaina, kävelee soita pitkin ja soutaa vastaan tulevien järvien yli koko perjantain ja puolet lauantaista, hän vihdoin saavuttaa tavoitteen: kirkkokylän kauppakojuineen, pappiloineen, nimismiehineen, agrologeineen ym. korkeineen herroineen ja virkamiehineen. Sen jälkeen, kun vaeltaja on asioinut heidän kanssaan ja sekä omalla kustannuksellaan että naapureiden ja ystävien toimeksiannosta tehnyt ostoksensa kauppamiehiltä, ja kun hän on kuunnellut saarnaa seurakunnan vanhassa rappeutuneessa puukirkossa sunnuntaina ja vahvistanut sieluaan, hän aloittaa matkan kotiin maanantaiaamuna, tallaa soita koko tiistain ja saapuu vihdoin kotiinsa keskiviikkona tuoden kotiinsa ja naapureille kirkonkylän tuomiset ja ”ison maailman” kulumiset. Jos jotain tärkeää unohtui tai jos mieli janoaa lisää sielunruokaa, torstaina on edessä uusi kirkkomatka.

        Seurakunnan toisessa päässä, missä on kunnolliset maantiet ja höyrylaivat kulkevat säännöllisesti läänin pääkaupunkiin, on ollut tapana, että jokainen kynnelle kykenevä osallistuu kirkkoretkeen vuosittain tilan hevosella ja vaunuilla. Suuren seurakunnan jakautuminen oli toivottavaa myös muista syistä kuin vaikeiden kirkkomatkojen vuoksi.
        Suurten etäisyyksien vuoksi kunta- ja kirkkoasiat laajassa seurakunnassa järjestellään siten, että pieni kirkonkylässä asuva vähemmistö kunnan asukkaista täyttää kaikki palkalliset virat sekä palkattomat luottamustehtävät, kun taas kauempana asuvien osana on tyytyä alamaisen ja veroja maksavan kansalaisen osaan.

        Kirkollisen jakautumisen myötä syntyy myös kunnallinen uudelleenjako. Jokaiseen uuteen kirkonkylään syntyy myös uusi henkinen ja taloudellinen keskus. Nilsiän suurelle yhteisölle on siis merkittävä edistysaskel, että se jakaantuu pian kolmeksi uudeksi Muuruveden, Nilsiän ja Varpaisjärven seurakunniksi, joiden lisäksi osa paikallisista liittyy Kuopioon tai pikemminkin siihen osaan Kuopion seurakuntaa, joka muodostaa Kasurilan (tai Siilinjärven) seurakunnan. Muutama kylä yhdistyy Rautavaaran kanssa. Kestää todennäköisesti jonkin aikaa, ennen kuin jako toteutuu. Se riippuu nykyhetkestä arvostaen kirkkoherra Dahlströmin lähtöä. Rovasti Dahlström on tehty lujasta puusta. Hän uskaltaa vielä pitkään 70-vuotiaana päästää voimakkaan äänensä
        kuulumaan yli Nilsiän kirkonmäen.

        Mutta jotta kaikki olisi valmiina jakoa varten, Muuruveden ja Varpaisjärven asukkaat kiireesti ovat
        rakentamassa oman kirkon ja pappilan. Jotta ei olisi huonompi kuin naapurit, Nilsiän kylä piirrätti myös uuden kirkon piirustukset ja aloitti hiljattain sen rakentamisen.
        Esillä on ollut kysymys: pitäisikö kirkko rakentaa puusta vai kivestä? Erikoista kyllä, köyhässä Nilsiässä aiheesta enemmän keskusteltiin vain Varpaisjärvellä, joka on uusista seurakunnista köyhin.
        Muuruvedellä, jonne minut kutsuttiin kesällä 1901 valmistelemaan asiaa rakennuslautakunnan kanssa, valittavana oli joko tiili tai graniitti. Puusta rakentaminen ei tullut kysymykseen ollenkaan. Koska minulla oli tilaisuus tutkia olosuhteita paikan päällä, löysin runsaasti kauneinta vaaleanharmaata graniittia, joka oli helposti louhittava kaikkiin suuntiin. Tästä johtuen kysymys kirkon rakennusmateriaalista oli helppo ratkaista ja kirkko päätettiin rakentaa tästä erinomaisesta materiaalista.

        Varpaisjärvellä puolestaan asetettiin asiaa valmistelemaan 10 miehen toimikunta. Kun seuraavana vuonna minut kutsuttiin osallistumaan neuvotteluihin, 9 esitti puuta ja vain yksi kiveä rakennusmateriaaliksi. Ennen kokouksen päättymistä mielipiteet olivat muuttuneet päinvastaiseksi: toimikunnan jäsenistä 9 äänesti kiven ja vain yksi puun puolesta. Kun asia tuotiin myöhemmin seurakunnan kokoukseen, ei kuulunut ainuttakaan ääntä, että kirkko rakennettaisiin puusta. Alueen kallioesiintymiä lähemmin tarkasteltaessa kuitenkin kävi ilmi, että alueen vallitsevina kivilajeina olivat äärimmäisen raskas diabaasi ja siihen liittyvät kivilajit sekä murtunut gneissi. Pitkän etsinnän ja useiden epäonnistuneiden koeporausten jälkeen löydettiin lopulta kohtuullisen käyttökelpoista tummanharmaata graniittia noin 5 km etäisyydeltä kirkosta.
        Heti kun piirustukset yksityiskohtineen ja työkuvaukset oli luovutettu, kutsuivat rakennustoimikunnat sekä Muuruvedellä että Varpaisjärvellä minut rakentamaan kirkkonsa.
        Urakkasopimuksen mukaiset kustannukset 1200 paikkaista kirkkoa varten olivat 106 500 mk ja 900
        paikkaista kirkkoa varten 89 100 mk. Kellot, urut ja kattokruunut eivät sisälly urakkaani. Molemmat kirkot ovat nyt melkein valmiit.

        Nilsiän emäkirkkoseurakunnalle oli Kisileffin arkkitehtitoimistossa vuosia sitten laadittu 2500-paikkaisen kirkon piirustus. Kirkko oli tarkoitus rakentaa tiilestä Reinland-romaaniseen tyyliin. Seurakunnan jakauduttua useampaan pienempään kirkkoon, ei´ollut enää tarvetta näin suureen kirkkoon.
        Seurakunta ei ajatellut kiirehtiä kirkon rakentamisessa. Vanhan puukirkon toivottiin kestävän vielä
        muutaman vuoden. Sitten eräänä sunnuntaina, vuoden 1902 helluntaipäivänä, alkoi ukkosmyrsky ja rankkasade. Kesken saarnan raskas vesipisara toisensa jälkeen alkoi roiskua pastorin kaljuun päähän ja hänen saarnatuoliin levitetyille papereille. Rovasti keräsi paperinsa, astui alas huojuvalta saarnatuolilta ja jatkoi puhettaan alttarilta. Seurakunta otti tapahtuneen merkkinä taivaasta ja päätteli, että nyt oli aika rakentaa uusi kirkko.

        Minua pyydettiin tekemään luonnoksia ja eräs hyvin kuuluisa pääkaupungin arkkitehtitoimisto tarjoutui pyytämättä toimittamaan ne ilmaiseksi. Lopulta yksi luonnoksistani hyväksyttiin. Sen jälkeen laadittiin täydelliset piirustukset ja allekirjoitettiin urakkasopimus allekirjoittaneen ja kurikkalaisen rakentaja Birlingin kanssa.
        Muuruveden kirkko rakennettiin vaaleasta ja varpaisjärven kirkko tummanharmaasta graniitista. Nilsiä tarjosi itselleen rakennusmateriaalia, jota täällä ei ole koskaan käytetty: lähes puhdasta, valkoista kvartsiittihiekkakiveä. Noin 8 kilometrin etäisyydellä kirkosta on mäkialue, joka koostuu tästä kauniista, kovasta ja kestävästä kivestä.
        Kivi esiintyy kerroksittain pystysuuntaisista laatoista, joiden paksuus vaihtelee muutamasta millimetristä yli metriin. Siellä missä kiven vanhin osa 0,4-1,0 m paksuisine laattoineen on näkyvillä paljaana, kiven särmät ovat terävät kuin ne olisivat eilen halkaistu. Mäen huipulla voi nähdä pyöreitä kiviä, jotka näyttävät siltä, että ne olisivat käyneet läpi monta jääkautta.
        On mielenkiintoista nähdä, kuinka kivi käyttäytyy käsiteltäessä. Tähän mennessä tehtyjen kokeiden
        perusteella ymmärrämme, että kiven työstäminen on erittäin vaikeaa liuskojen poikkisuuntaisesti.
        Pitkittäissuuntaisesti kivi halkeaa helposti. Kiven reunojen muotoileminen suorakulmaisesti on näin ollen haastavaa.

        Pintojen peitteeksi on tarjolla ohuempia laattoja. Saman kivilajin muunnelmia on jo käytetty
        naapurikirkoissa. Nämä pintalaatat ovat kauniita ja helmiäishohtoisia. Lastukoski-kanavan valmistumisen johdosta yhteydet paranevat, jonka johdosta saamme todennäköisesti nähdä Tarppisenmäen kiveä myös kaukaisemmilla paikkakunnilla. (Tarppisenmäellä tarkoitettiin nykyistä Tahkovuorta. Kääntäjän kommentti.)

        Nilsiän kirkko on tarkoitettu 1200-paikkaiseksi. Urakkasumma – joka ei sisällä piirustusmaksua sekä kellojen,
        urkujen, valaistuslaitteiden ja alttaritaulun hintaa – on 115 000 mk.
        J. Stenbäck.

        Muuruveden kirkon rakentaminen 1901-1904

        Kotiseutumuseolla avautuu Juhannuksen jälkeen tiistaina kirkon rakentamisesta kertova näyttely. Tule tutustumaan kirkon rakentamisen historiaan ja kuuntelemaan tarinoita. Museo on avoinna tiistai-perjantai klo 11-17, lauantaisin ja sunnuntaisin klo 11-15, muina aikoina sopimuksen mukaan.

        Rakentaminen

        Muuruveden kirkon rakentajat vuonna 1903. Kuvassa keskellä rakennustöiden valvojana toiminut rakennusmestari K.A. Honkavaara, kuvaaja tuntematon

        Kirkon rakennustöihin osallistui enimmillään vuonna 1903 n. 60 miestä, kivimiehiä, kirvesmiehiä ja apumiehiä. Naisten tehtävänä oli kantaa tiiliä selässään ns. puisella jäniksellä. Kivimiehistä mainittakoon Juho Vartiainen, Kalle ja Fredrik Rissanen, telineitä rakensi mm. kirvesmies Juho Vepsäläinen. Kirkon kivet painoivat keskimäärin n. 1000 kg ja olivat kooltaan n. 50*200*40cm. Kivet nostettiin paikoilleen köysitaljalla, jonka köysien vetämiseen tarvittiin talvisin kuusikin hevosta koska maa oli liukas jäästä.

        Kirkon seinät on tehty harmaasta graniitista, jota louhittiin lähiseudulta ja muotoiltiin irtolohkareista. Talvisin kivet kuljetettiin kirkkotyömaalle reellä ja kesäisin veneillä ja lautoilla. Holvikaaret muurattiin tiileistä, jotka lopuksi rapattiin sisäpuolelta. Katon sementtipaanut ja tiilet tehtiin viereisellä Kustilan tilalla ja kuljetettiin vaunussa pientä rataa pitkin kirkon rakennustyömaalle.  Kirkon katossa sementti-paanujen alla oli koivun tuohta aluskatteena ruodelautojen päällä.

        Kirkon puusepäntyöt, kuten alttaripöydän, numerotaulut, kaiteet ja saarnastuolin urakoi puuseppä Paavo Pentikäinen Matkussaaressa sijainneessa verstaassaan. Sorvatut puuosat kuljetettiin laivalla kylän rantaan ja sieltä hevosilla kirkkotyömaalle.

        Kirkon kattokruunut sekä sivuseinillä ja lehteripylväissä olevat seinäkyntteliköt hankittiin Stenbäckin välityksellä Helsingistä seppä K. Metsomäeltä (aik. Lindroth).  

        B.A. Thulen urkurakentamon valmistamat 16-äänikertaiset urut hankittiin Lautalan isännän Olli Heikkisen lahjoituksena. B.A. Thulen urkurakentamo tunnettiin myöhemmin nimellä Kangasalan urkutehdas. Urkujen soittopöytä on nähtävillä museossa ja urkupillistöä vanhan pappilan aitan ulkoseinässä.

        Kirkonkellot ovat saksalaiset Franz Schillingin tehtaassa Apoldassa valettuja. Kelloista suurempi on As- ja pienempi C-ääninen.

        Valmis kirkko

        Muuruveden kirkko kivikirkko ulkoa; Lauri Marjanen; 1927; Kuopion kulttuurihistoriallinen museo; Finnafi; (CC BY 4.0)

        Muuruveden erottamisesta Nilsiästä omaksi kirkkoherrakunnaksi oli saatu senaatin päätös 25.1.1899, joskin se toteutui vasta 1908, kun ensimmäinen vakituinen kirkkoherra Frans Peter Vuornos astui virkaan 1.5.1908.

        Kirkon suunnittelu oli käynnistynyt 26.8.1900 pidetyssä kokouksessa ja 10-miehinen toimikunta päätti rakennuttaa kirkon Kustilan tilalle kansakoulun ja O.P. ja E. Zittingin myllyn väliselle ”Löttömäelle”, arkkitehti Stenbäckin piirustusten mukaisesti. Kirkon  rakentaminen aloitettiin kesällä 1902. Saarnastuolin alle on kaiverrettu:”Muurueen kirkon rakensivat arkkitehti J. Stenbäck ja rak.mest. K.A. Hall w. 1901 – 1904. Honkavaara.

        Kirkon vihkiäisjuhla pidettiin 18.9.1904, josta Kuopiossa ilmestynyt Otava -lehti kertoi mm. “Täynensä olivat saaneet höyryveneet S/S Koski, S/S Lempi ja pieni Weikko, joka myös hinasi täynnä juhlayleisöä olevaa suurta roomua perässään. Paljolta näytti tulijat maanteilläkin, jota todisti kirkon ympäristölle sankaksi parveksi muodostuva väkijoukko. Kirkkoon tiedettiin sopineen yli 2000 henkeä, joten vähäinen määrä jäi kirkosta pois paikalle tulleesta yleisöstä. Kirkossa on 1200 istumasijaa ja tekee urakkasumma 106 500 markkaa”

        Kirkon vihkimispäivänä kirkonmäelle kokoontunut kirkkokansa sai kuulla kirkon tornista paitsi kirkon kellojen soittoa, myös torvisoittokunnan soittamana virren ”Jumala ompi linnamme ja vahva turva aivan.”

        Kirkon piirustukset, muut asiakirjat ja rakentamisajan rahat on muurattu lieriössä alttarin takana keskellä olevan kivijalan taakse.

        Kuparikatto ja muut kirkon kunnostustoimet

        Koska kirkon rakenne on herkkä erilaisille kosteusvaurioille, on kirkkoa jouduttu kunnostamaan useaan kertaan. Kosteusvaurioita kirkossa havaittiin kohta valmistumisen jälkeen. Kiviseinä ”hikoilee” sisäänpäin ja sementtipaanut vuotivat. Sisäseinän rakenteita on jouduttu vahvistamaan ja vesikattoa korjaamaan.  Kirkon sisäpuolen koristemaalaukset on peitetty kirkon uusintamaalauksessa 1930-luvulla. Uusintamaalaus tehtiin myös kirkon peruskorjauksen yhteydessä 1962.

        Vuonna 1975 vanha paanukatto oli tullut tiensä päähän ja katon korjauksella oli tulipalokiire. Vanhojen lehtileikkeiden mukaan alkuperäisten sementtipaanujen alta löytyi lahot vaakaparru ja yksitoista kannatinparrua, jotka lepäsivät rappeutuneen holvin varassa. Pystyparru ja vaakaparru uusittiin ja tilalle valettiin teräsvahvisteinen betoni.  

        Kuparikattoa oli rakentamassa 16 rakennusmiestä ja viisi peltiseppää. Kuparikattoakin on jouduttu joiltakin osin korjaamaan vuonna 2019.

        Lähteet kaikkiin teksteihin:

        • Helena Riekki, Esitelmä Muuruveden kirkon 90-vuotisjuhlassa sunnuntaina 18.9.1994
        • Muuruvesi-kirja
        • Muuruveden kirkko 100v julkaisu
        • Koillis-Savo 14.9.1975 ja 17.9.1975
        • 1974 tehtyjen haastattelujen ääninauhat, Olga Tengvall ja Hanna Partanen,Tampereen Yliopiston tietokanta-arkistot

        Muuta materiaalia:

        Muuruveden koulun 138 vuotista historiaa

        Ensimmäinen yleinen kansakoulu aloitti Kauniskankaalla 1886

        Muuruveden kunnan ja seurakunnan 50-vuotisesta historiasta 1908-1958 kertovassa kirjasessa kerrotaan, että Muuruvedellä aloitti 11.10.1886 ensimmäinen yleisillä varoilla ylläpidettävä kansakoulu nimeltään Muuruveden kansakoulu. Kansakouluasetus oli säädetty 1886.

        Usko sivistyksen ja koulutuksen voimaan oli vahva vaikka ei ollut varmuutta saisiko koulu tukea Nilsiän pitäjältä tai valtiolta. Muuruveden alue kuului tuolloin Nilsiän pitäjään ennen kuin kunta ja seurakunta 1908 erotettiin Nilsiän pitäjästä ja seurakunnasta omiksi yhteisöikseen.

        Näin Muuruvesi-kirjassa kerrotaan koululaitoksen alusta Muuruvedellä: ” Muuruveden koulu toimi kolme ensimmäistä vuottaan 1886-1889 Kauniskankaalla agronomi Olli Vartiaisen talossa. Varsinaista koulukalustoa ei ollut, ja opetusvälineetkin olivat puutteellisia.  Luokkahuone oli kooltaan 10 neliöjalkaa (29m2) ja muistitiedon mukaan sinne ahtautui parhaimmillaan 50 oppilasta. ”

        Uudet koulurakennukset kylän keskustaan 1889 ja 1909

        Kirkonkylän koulurakennukset; Oikealla oleva valmistui vuonna 1889 ja vasemmalla oleva lisärakennus vuonna 1909; Kuva: Emäpitäjästä tehtaan varjoon-kirja s. 206
        Vanhat koulut Muuruveden keskustassa. Kuvaaja tuntematon, kuva n. 1950-1960.

        Kun oppilasmäärät kasvoivat ja asutus kirkonkylällä lisääntyi, tuli ajankohtaiseksi siirtää koulu kylän keskustaan. K.G. Zittingiltä ostettiin Keskipihan tontti koulua varten 200 markalla. Hintaan kuului yhden lehmän laidun ikuisiksi ajoiksi Alatalon mailla.  Rahoitus tontin ostoon ja koulun rakennuttamiseen saatiin vaivaiskassan jyvärahastosta sekä Nilsiän kunnalle tulevista viinaveroista. Tontti raivattiin talkoovoimin ja ensimmäisen koulurakennuksen rakensi Kalle Rissanen Nilsiästä talkoolaisten avustuksella.

        Oppilasmäärien kasvettua entisen koulukartanon viereen rakennettiin toinen koulurakennus, jonka piirustukset laati rakennusmestari K.A. Honkavaara. Uusi koulurakennus valmistui 1909.

        Nämä koulurakennukset ovat edelleen olemassa ja yksityisessä omistuksessa.

        Uusi kirkonkylän kansakoulu – nykyinen koulurakennus

        Muuruveden koulu, kuvaaja tuntematon.

        Vuonna 1935 Muuruveden kunta päätti uuden koulurakennuksen rakentamisesta, mutta raskaiden sotavuosien takia, koulu rakennettiin vasta sotien jälkeen ja Muuruveden kirkonkylän kansakoulu aloitti toimintansa uudessa koulurakennuksessa 1954.

        Koululle rakennettiin kylän puoleiseen päätyyn laajennusosa eli liikuntasali ja toiseen päätyyn 2017 uusi päiväkoti. Koulussa on lämmitysmuotona ekologinen maalämpö.

         Muuruveden koulu toimii edelleen samassa vankassa kivirakennuksessa ja opetusta annetaan 1-6 luokan oppilaille yhdysluokissa 1-2, 3-4 ja 5-6 lk. Myös viereisen päiväkodin lasten esiopetus tapahtuu koululla. Tätä kirjoittaessa (2024) koulussa on 56 oppilasta ja päiväkoti on täynna.

        Kauniskangas kuvissa ja kartalla

        Kauniskankaan tilaa, jolle maamieskoulu perustettiin ei vanhoilta kartoilta löydy.

        Maatalouskoulu; Valokuva ruokalan seinällä olleesta maalauksesta; Tekija Antti Halonen 1939

        Tässä on ilmakuva vuodelta 1950. Tuohon aikaan Kauniskankaalla oli maamieskoulun lisäksi myös kotitalouskoulu.

        Maatalouskoulu ilmakuvassa v 1950; Paikkatietoikkuna; Maanmittauslaitos; Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen

        Kuvan kohteet:

        1. Päärakennus; on edelleen
        2. Väentupa, jossa oli kaksi asuntoa
        3. Puuverstas
        4. Aitta
        5. Navetta
        6. Keittiön kasvimaa; “lavat”
        7. Asuinrakennus; on edelleen
        8. Sauna
        9. Ulkorakennus; huussit ja varasto; takana puupino
        10. Ulkorakennus, jonka käyttötarkoitus ei ole varmuudelle muistissa
        11. Puimala
        12. Puutarha
        13. Oppilaskoti
        14. Ulkorakennus; muistin mukaan myös lampola
        15. Laituri
        16. Pyykkitupa
        17. Uimaranta
        Muuruveden Maatalouskoulu joskus 1940- luvun lopulla; Näkymä pellolta; tussipiirros; Aarne Hagman

        Seuraava kartta on vuodelta 1973. Kotitalouskoulua ei enää tuolloin ollut. Maamieskoulun lisäksi oli perustettu uusi maatalousteknillinen koulu ja sille oli rakennettu uusi verstas. Vanha oppilasasuntola oli purettu ja opettajille oli rakennettu rivitalo. Eri rakennuksiin sijoitetuista keskuslämmitysuuneista oli siirrytty keskitettyyn lämpökeskukseen, jossa oli myös talonmiehen asunto.
        Maatilan puolelle oli vuonna 1953 rakennetun navetan ja henkilökunnan asuintalon lisäksi tehty uusia rakennuksia. Vanha aitta näkyy vielä kuvassa.
        Listaukseen on merkitty, onko rakennus vielä paikoillaan.
        Myöhemmin, kun puutarhakoulu aloitti toimintansa , oppilasasuntolan itäpuolen pellolle eli siihen, mistä tuo piirros on, tehtiin kasvihuoneita ja huoltorakennus, jossa oli myös puutarhamyymälä.

        Maatalouskoulun ja tilan rakennukset vuoden 1973 kartalla.Maanmittaushallituksen julkaisema peruskartta 1:20 000 vuosina 1947-1993. lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä

        Kuvan kohteet:

        1. Päärakennus; on edelleen
        2. Väentupa
        3. Rakennus, jossa on sauna, pyykkitupa ja opetustiloja; on edelleen
        4. Lämpökeskus; on edelleen
        5. Asuinrakennus, jonka toiseen päähän tuli myöhemmin viinitupa; on edelleen
        6. Oppilasasuntola; purettu
        7. Opettajien rivitalo; purettu
        8. Verstas; purettu, paikalla nykyisin maatilan rakennuksia
        9. Henkilökunnan asuintalo “mäen päällä”; on edelleen
        10. Liiteri ja konevaja
        11. Kanala; purettu, paikalla uusia maatilan rakennuksia
        12. Navetta; uudistettu
        13. Kellari- ja varastorakennus
        14. Kuivaamo
        15. Vanha aitta; purettu
        16. Puimala; purettu
        17. Lato Peräniityllä
        18. Laituri
        19. Rantasauna; on edelleen
        20. Vedenottamo; myös kylälle saatiin tästä pohjavettä

        Muuruveden kirkko 120 vuotta 22.9.2024

        Muuruveden kirkko kivikirkko ulkoa; Lauri Marjanen; 1927; Kuopion kulttuurihistoriallinen museo; Finnafi; (CC BY 4.0)

        Löytyisikö sinulta valokuvia Muuruveden kirkon rakentamisesta vuosina 1902-1904? Meillä on museolla yksi kopio valokuvasta kirkon rakennustyömaalta, jossa näkyy paljon työmiehiä ja naisia ja rakennustelineet rakennettavan kirkon ympärillä. Alkuperäinen valokuva on ollut ilmeisesti esillä Muuruvesi-kirjan teon aikaan, mutta sittemmin ilmeisesti palautettu kuvan toimittajalle.

        Teemme Kotiseutumuseon vaihtuvan näyttelyn tilaan kesäksi 2024 kirkon rakentamisesta kertovan näyttelyn. Meillä on tällä hetkellä tietoa muutamista kirkon rakentajista, kuten kivimiehet Juho Vartiainen, Fredrik Rissanen ja Kalle Heikki Rissanen sekä kirvesmies Juho Vepsäläinen, jotka ovat olleet mukana kirkkoa rakentamassa. Näyttelyssämme Kotiseutumuseolla 25.6.2024 alkaen pääset kuuntelemaan ääninauhoja, joissa kirkon rakentajien tyttäret kertovat, miten heidän isänsä olivat kirkkoa rakentamassa.

        Kaikenlainen muistitieto ja materiaali on arvokasta. Erityisen kiinnostuneita olisimme mahdollisista kirkon kivien louhintapaikoista, tiedätkö sinä näistä?

        Lähetä siis yhteystietosi sähköpostitse osoitteella kotiseutuyhdistys.muuruvesi(at)gmail.com tai tekstiviestitse tai Whattsapissa Annalle numeroon 050-5473788. Olemme sinuun suoraan yhteydessä viestisi jälkeen.

        Kirkosta ja seurakunnasta vanhoissa lehdissä: