Kotipaikkani historiallisessa ilmakuvassa v 1950

Maanmittauslaitos julkaisi historiallisten ilmakuvien arkiston kansalaisten, yritysten ja organisaatioiden käyttöön 1.6.2021. Ilmakuvat ovat katsottavissa Paikkatietoikkunassa ja sieltä niitä saa myös ottaa käyttöön ja julkaista nettisivuilla.
Etsin, miltä vuosilta löytyy ilmakuvia kotipaikaltani eli Muuruveden Maatalouskoululta: löytyi kuva vuodelta 1950, joka sopi tähän tarkasteltavaksi.
Tuolloinhan siellä oli maamieskoulu ja kotitalouskoulu.
Tässä tutkin tuota ilmakuvaa ja kerron siinä näkyvistä rakennuksista, pihapiiristä ja alueesta laajemminkin.
Juuri tuolta vuodelta minä en luonnollisesti muista mitään, mutta 1953- vuodesta eteenpäin jo jotakin. Ihmisen muisti on toki aika valikoiva ja omat oikeat muistikuvat saattavat sekoittua muiden kertommiin asioihin.

Kuvat ovat kuvakaappauksia Paikkatietoikkunasta ja niiden yläpuolella on linkki siellä olevaan vastaavaan karttanäkymään. Siinä voi katsella vanhaa ja uusinta ilmakuvaa vaihtokuvina sekä zoomata tarkempaan näkymään.

Ilmakuvat pyrittiin ottamaan aikaisin keväällä, jolloin puissa ei vielä ollut lehtiä. Tämä näkyy näissäkin kuvissa siten, ettei esimerkiksi puutarhassa näy vielä paljonkaan kasveja.

Pihapiiri

Maatalouskoulun pihapiiriä ilmakuvassa v 1950; copyright Maanmittauslaitos: Paikkatietoikkuna; Maanmittauslaitoksen avoimen tietoaineiston Nimeä CC 4.0 -lisenssi

Lähden kiertämään kuvaa alhaalta myötäpäivään.
Alalaidassa näkyy syntymäkotini, punainen talo, joka on edelleen olemassa. Siinä oli yhdessä vaiheessa, maatalousoppilaitoksen aikaan viinitupa.
Talosta vasemmalle eli sen länsipuolella on kanatarha ja sen vieressä, navetan päädyssä “lavat” eli keittiön kasvimaa.
Puutarhan ympärillä näkyvät orapihlaja- ja kuusiaidat. Se oli lapsuudessani oli hyvin hoidettu ja monipuolinen.
Päärakennus on navetan pohjoispuolella.
Sen pihapiirissä on asuinrakennus, verstas ja aitta.
Tien toisella puolella erottuu ulkorakennus, jossa oli myös monireikäiset “huussit”. Sen eteläpuolella, tien varressa on sauna.
Nämä kaikki rakennukset muistan varhaislapsuudesta.

Taloa “mäen päällä”, saunasta länteen, johon sitten muistini mukaan muutimme v 1954 ei kuvassa vielä ole. Ei ole myöskään uutta navettaa, joka valmistui v 1953.

Pihapiiriä maalauksessa

Maatalouskoulu; Valokuva ruokalan seinällä olleesta maalauksesta; Maalauksen tekijä ja vuosi ei ole tiedossa. Kuva sain Jaakko Korhoselta.

Lähiseutua

Maatalouskoulun lähialuetta ilmakuvassa v 1950; copyright Maanmittauslaitos: Paikkatietoikkuna; Maanmittauslaitoksen avoimen tietoaineiston Nimeä CC 4.0 -lisenssi

Tästä laajemmasta kuvasta poimin muutaman, pikkupojan kokemuspiiriin kuuluvan asian:
Maatalouskoulun varsinaisesta pihapiiristä luonaaseen erottuu vanha oppilasasuntola ja sen lähellä ulkorakennus, jonka käytostä minulla on semmoinen hämärä mielikuva, että siellä oli lampaita.
Rannalla näkyy koulun laituri, jossa kävi “Karjalankoski”- laiva.
Putaanjoessa (ylhäällä) näkyvät sen reunoilla uittopuomit ja lahdessa sen suulla tukkeja koottuna lautaksi. Uittoa harrastettiin vielä 1960-luvulla.
Kuvan keskellä näkyy puimala ja sen pohjoispuolella, Polviniityllä lato. Pellot eivät ole vielä salaojitettu.

Kauniskankaan tila

Kauniskankaan pihaa; Kuvan lähde: Muuruveden Maamieskoulusta puutarha- ja maaseutuoppilaitokseen; 90 v historiajulkaisu; 1998

Koulu perustettiin vuonna 1908 Kauniskankaan tilalle.
Tila oli aikoinaan varsinainen kulttuuripaikka, koska Eero Järnefelt perheineen ja muutakin Kuopiosta laivalla tullutta kulttuuriväkeä vietti siellä kesiään. Myös Jean Sibelius kävi tilalla.
Näistä asioista on täällä nämä artikkelit:

Laajempaa kuvaa kylän suuntaan

Muurutvirtaa ja kylää ilmakuvassa v 1950; copyright Maanmittauslaitos: Paikkatietoikkuna; Maanmittauslaitoksen avoimen tietoaineiston Nimeä CC 4.0 -lisenssi

Kun tämä kuva on vuodelta 1950 ja seuraava ilmakuva vasta vuodelta 1994, jäävät tähän kuvaan pohjautuvat, kansakouluajan muistelut vähille maininnoille.
Muutenkin itse kylän ja siinä tapahtuneiden muutosten tarkempi tutkaileminen vanhoista ilmakuvista vaatisi ihan oman artikkelinsa.

Ennen Muurutvirran sillan valmistumista 1960 kylälle mentiin lossilla. Sen paikka näkyy kuvassa oikealla. Lossille mentiin kunnalliskodin kautta ja virran toisella puolella tie jatkui Kosken-Heikkilän tilan kautta.

Kun zoomaan Paikkatietoikkunan näkymää lähemmäs, huomaan mm seuraavaa:
Sitä kansakoulurakennusta, jossa kouluni kävin, ei kuvassa näy. En tiedä, milloin se rakennettiin. Se koulurakennus, jossa myöhemmin toimi kunnallinen keskikoulu näkyy kyllä.
Ei näy “Osulaa”, Osuuspankin taloa eikä apteekkia.
Risteyksessä näkyy kauppa, joka minun lapsuudessani tunnettiin “Tikkasen kauppana”

Aarne Hagman