Ajankohtaista ja tapahtumia

Museo

Kesäkauden jälkeen Museo on avoinna sopimuksen mukaan, tervetuloa vaikkapa syyslomalla! Ota yhteyttä Anna Koivukoski 0505473788 tai Antti Hämäläinen 040766 8891 tai kotiseutuyhdistys.muuruvesi@gmail.com.


Kotiseutuyhdistyksen 60-vuotisjuhla

Katso tästä linkistä Mikko Huhtalan tekemä historiikki Muuruveden Kotiseutuyhdistyksen 60-vuotisesta taipaleesta.

Kiitos kaikille 15.7.2023 Kotiseutuyhdistyksen 60-vuotisjuhlaan osallistuneille! Juhliin osallistui vajaat 100 juhlavierasta! Kiitos kaikille juhlajärjestelyihin osallistuneille! Jari Korhosen loihtima Putaan lohikeitto ja mansikkakakku -kahvit maistuivat kaikille! Se oli Taste Savo PBG Korhosen tapaan. Kiitos Jyskeelle juhlatilasta Kylätalolla!

Saimme kuulla huikeita musiikkiesityksiä oopperalaulajatar Sanna Matinniemeltä ja häntä säestäneeltä pianisti Emmi Kärnältä. Mikko Huhtala oli tehnyt valtavan työn kootessaan Kotiseutuyhdistyksen historiikin ja tietokirjailija Markku Niskanen valotti Muuruveden historiaa itsenäistymisen jälkeen.

Lämpimät kiitokset myös meitä muistaneille yhteisöille ja yksityishenkilöille, otimme huomionosoitukset ja onnittelut kiitollisina vastaan.

Muuruveden Kotiseutuyhdistyksen 60-v juhlassa Kylätalolla 15.7.2023. Kuva Helena Liukkunen.

Pisteaita

Pisteaita Muuruveden Museon pihassa 12.5.2023, kuva Niilo Hartikainen

Pisteaita

Niin kuin luvattiin, roudan sulettua pääsimme rakentamaan Museolle pisteaidan. Saimme mukaan myös ahkeria talkoolaisia, Jorma Huttunen, Esko Räsänen ja Mikko Leskinen. Löytyipä talkoolaisilta vielä mukaan vanha puunkuorintaan käytetty työkalu, kuorimarauta. Aidan rakentajana ja talkoolaisten ohjaajana toimi mm. Telkkämäkeen aitoja kilometrikaupalla pystyttänyt mestari Veijo Mustonen.

Aidakset ja seipäät oli jo kaadettu edellisenä syksynä talven ajaksi kuivumaan museon tontille. Veijo Mustonen oli kuorinut, teroittanut ja hiillostanut seipäät ja varakkaat valmiiksi. Vitsasten tekoa saimme jokainen opetella paikan päällä.

Perinnerakennettuun pisteaitaan liittyvää sanastoa:

  • Aidas; seipäitten väliin vinoon ladattavat aidaspuut, kuusta, mäntyä tai haapaa
  • Seiväs; pareittain määrävälein maahan isketyt seipäät, joiden väliin aidakset ladotaan
  • Varakas; seiväsparin viereen vuoronperään eri puolille aitaa vinoon isketyt tukiseipäät, varakkaat pitävät aidan pystyssä
  • Vitsas; n. 1,5 metrinen tuore juuri kaadettu kuusi, joka halkaistaan latvasta tai tyvestä kahtia, vitsaksilla sidotaan aidakset seipäitten väliin kahdeksikon muotoisella sidoksella
Pisteaita ja museon päärakennus, kuva Niilo Hartikainen, 12.5.2023

Vuosikokous 2.5.2023

Kotiseutuyhdistyksen vuosikokous pidettiin Muuruveden Kylätalolla 2.5.2023. Puhetta kokouksessa johti Pohjois-Savon Kotiseutuyhdistysten Liiton puheenjohtaja Helena Liukkunen. Yhdistyksen hallitukseen kutsuttiin Kaisa Karttunen, joka myös suostui hallituspestiin. Hänet valittiin hallituksen järjestäytymis- kokouksessa 8.5.2023 yhdistyksen varapuheenjohtajaksi. Muut hallituksen jäsenet ovat Mikko Huhtala, sihteeri, Jaakko Korhonen ja Antti Hämäläinen, puheenjohtajana jatkaa Anna Koivukoski.

Museon talkoot ja makasiinin lattian korjaus

Museolla talkoiltiin heti Pääsiäisen jälkeen. Makasiinin alakerrasta purettiin vanha laho lattia 1. viljasiilosta ja siirrettiin lautoja ja tavaraa edellisten remonttien jäljilta, jotta Följari Oy:n Jari Laitinen pääsi tekemään 1. viljasiiloon ja käytävälle uuden lattian. Nyt lattiat ovat valmiit pintakäsittelyä vaille, johon odotamme asiantuntijoiden neuvoa. Talkoissa olivat mukana Kalevi Hakkarainen, Jorma Haatainen ja Mikko Leskinen. Kiitos kaikille ahkerasta työstä!

Talkoisssa Mikko Leskinen, 11.4.2023, kuva Anna Koivukoski
Makasiinin 1. viljasiilon ja käytävän uusi lattia, 11.4.2023, kuva Anna Koivukoski

Muuruveden Kotiseutuyhdistys 60 vuotta

Muuruveden Kotiseutuyhdistys 60 vuotta 31.10.2022. Yhdistyksemme, Muuruveden Kotiseutuyhdistys, täytti 60 vuotta 31.10.2022. Päätimme jo vuosi sitten, että juhlistamme merkkipäiväämme vasta ensi kesänä, lauantaina 15. heinäkuuta 2023 pidettävässä Kotiseutujuhlassa. Merkitse päivämäärä jo kalenteriisi! Tuolloin on myös lupa tuulettaa kansallispukua! Ilmoitamme ohjelmasta tarkemmin toukokuun loppuun mennessä. Tervetuloa läheltä ja kaukaa!

Ensimmäinen museonäyttely avattiin heinäkuussa 1965 Muuruveden Maatalousnäyttelyn yhteydessä vanhaan viljamakasiiniin. Olemme kunnostaneet makasiinia kolmen vuoden ajan ja tavoitteenamme on avata makasiinin uudistetut museonäyttelyt ainakin osittain ensi kesän Kotiseutujuhlaan mennessä.

Suunnittelemme juhlapäivän ohjelmaa tulevan talven aikana. Mitä muistoja sinulla on Kotiseutuyhdistyksen ja Museon taipaleelta? Olitko mukana rakentamassa näyttelyitä tai siirtämässä, korjaamassa ja rakentamassa museorakennuksia? Kuulisimme mielellämme muistojasi ja kertomuksia Kotiseutuyhdistyksen ja Museon vaiheista, ota siis yhteyttä alla olevalla lomakkeella.

Vähän menneistä ja uutta tulevaa!

Kotiseutupolku 2. vaihe Putaansaari ja Kauniskangas

Aloitimme marraskuun lopussa Kotiseutupolun Putaansaaren ja Kauniskankaan historiaa kartoittavan työn. Työryhmään kuuluvat Aarne Hagman, Jukka Nykänen, Jussi Kokkarinen, Hannu Kekäläinen, Mikko Huhtala, Niilo Lintunen, Jaakko Korhonen ja Anna Koivukoski. Tarinoita tallennetaan erillisissä pienryhmissä talven aikana.

Tavoitteenamme on pystyttää Putaansaaren P-alueelle historiataulu loppukesästä 2023. Taulun QR-koodin kautta pääsee lukemaan lisää alueen historiasta kotisivuiltamme.

Jos sinulla on Putaansaareen tai Kauniskankaaseen liittyviä valokuvia, tarinoita tai muuta mielenkiintoista kerrottavaa, ota yhteyttä. Emme ole vielä löytäneet tarpeeksi aineistoa Lastenkodista, Kunnalliskodista ja Putaan kämpästä.

Kolme ensimmäistä opastetaulua esiteltiin 17.7.2021 pidetyssä Kotiseutupäivässä ja taulut ovat nähtävillä Kirkon luona, entisen Säästöpankin talon edessä sekä satamassa. Syventävää lisätietoa ja kuvia vanhasta kylän raitista ja rakennuksista voit lukea kotisivuiltamme. Jouduimme siirtämään Kallan kaupan, Työväentalon ja Osuuspankin talojen taulut väliaikaisesti suojaan museolle tieremontin takia. Taulut palautetaan paikoilleen kun se on mahdollista.

Tulossa: opastettu Kotiseutupolku -kävely sunnuntaina 16.7.2023 Muuruveden Alueseurakunnan kanssa.

Jos kiinnostuit, voit tilata ryhmällesi opastetun Kotiseutupolku -kävelyn ajanjaksolle 1.6. – 30.9.2023 vähintään kaksi viikkoa ennen suunniteltua ajankohtaa; kotiseutuyhdistys.muuruvesi(at)gmail.com.

Viikko Satamakahvilassa 17.-24.7.2023

Toimintasuunnitelmassamme on tänäkin vuonna viikko Satamakahvilassa 17.-24.7.2023, jolloin pyöritämme Satamakahvila Murun toimintaa viikon ajan.

Tästä linkistä voit tutustua viime kesänä tehtyyn Sataman esittelyvideoon, jonka kuvasi Akseli Muraja ja tuotti Pohjois-Savon Kotiseutuyhdistysten Liitto ry . Esittelyvideo kuvattiin Pohjois-Sawon Wanhojen Laiwojen Regattaviikonloppuna 10.-12.6.2022.

Matti Launonen käyttää Sarin-merkkistä maamoottoriaan Muuruveden satamassa 21.7.2022, video Jaakko Korhonen.

Kesätyö

Palkkaamme taas muutaman kesätyöntekijän avuksemme, haku aukeaa maaliskuun alussa. Innokkaimmat hakijat ovatkin jo ottaneet yhteyttä!

Makasiinin näyttelyiden uudistaminen

Olemme kunnostaneet suunnitelmallisesti kolmen vuoden ajan Museon vanhinta, vuonna 1965 museoksi avattua, makasiinirakennusta Museoviraston avustuksella. Alimmat lahot hirret on vaihdettu uusiin ja viime kesänä kunnostettiin konesaumattu peltikatto.

Tänä vuonna on edessä näyttelyiden ja valaistuksen uusiminen, joihin olemme hakeneet avustusta.

Monta korjausvaihetta käsitti myös makasiinin katolla olevan viirihytin korjaus. Uusi viiritangon jalusta teetettiin lahon vanhan jalustan tilalle, rautainen tuuliviirin tanko puhdistettiin ja maalattiin, samoin puiset siivekkeet viirihytin katolla kunnostettiin, viirihytin katto, seinät ja ikkunat puhdistettiin ja maalattiin.

Kunnostettu makasiinin katto 29.6.2022, kuva Anna Koivukoski

Kotisivut

Kerromme kotisivuillamme monipuolisesti Muuruveden entisen kunnan alueen ja lähiseutujen historiasta. Olemme saaneet monia mielenkiintoisia muisteloita ja tarinoita entisajalta, joista olemme erityisen kiitollisia.

Lähetä sinäkin omia kotiseutu -muistelmia ja tarinoita!