Palaa kohteeseen Kotiseutupolku

Taulu 4: Kauniskangas

Kauniskankaan vanha pihapiiri ja rakennukset. Kuva Maatalousoppilaitoksen 90-v historiakirjasta. Oikealla näkyvässä talossa aloitti Muuruveden kansakoulu 1886 ja myöhemmin Maamieskoulu 1908. Takana keskellä näkyvä rakennus toimi taidemaalari Eero Järnefeltin ateljeena hänen viettäessään kesää Muuruvedellä 1891.

Valokuvan rakennuksissa on aloittanut 11.10.1886 ensimmäinen yleisillä varoilla ylläpidettävä kansakoulu nimeltään Muuruveden kansakoulu. Kansakouluasetus oli säädetty 1886. ” Muuruveden koulu toimi kolme ensimmäistä vuottaan 1886-1889 Kauniskankaalla agronomi Olli (Olof) Vartiaisen talossa. Varsinaista koulukalustoa ei ollut, ja opetusvälineetkin olivat puutteellisia.  Luokkahuone oli kooltaan 10 neliöjalkaa (29m2) ja muistitiedon mukaan sinne ahtautui parhaimmillaan 50 oppilasta.”

Vuonna 1891 taidemaalari Eero (Erik) Järnefelt vietti kesäänsä Kauniskankaalla kuvan pihapiirissä. Järnefeltin ateljeena toimi kuvassa vasemman talon takana näkyvä rakennus. 

Samassa pihapiirissä ja samoissa rakennuksissa aloitti 1908 maamieskoulu mv Olli Heikkisen vuokralaisena. Tila käsitti maata n. 90 ha. Tilaan kuului tuolloin kolme asuinrakennusta, joista päärakennus sijaitsi nykyisen päärakennuksen paikalla. Koulurakennukseksi kunnostettiin pihapiirissä ollut vanha asuinrakennus, jossa oli kaksi tupaa, kaksi keittiötä ja porstua. Toisesta keittiöstä tehtiin myöhemmin johtajan työhuone ja kirjasto. Tilalla oli komea kivinavetta, jonka oli rakennuttanut 1883 tilan aikaisempi omistaja Olli Vartiainen.