Lehmisavua Kauniskankaalla

Kauniskankaan pihapiiri; Koulun 90- vuotisjulkaisun kansikuva; Kuvan tietoja ei ole saatavissa.

Minulle kaikkein läheisin (sananmukaisen maantieteellisesti) Eero Järnefeltin maalauksista on “Lehmisavu” (v 1891) , joka on tehty Kauniskankaan talon pihapiiristä.
Tunnistan maalauksesta Muurutjärven takaa tutun maisemaprofiilin. Taiteilijan omin sanoin: “Siitä (kuistilta) on näköala toiselta puolelta järvelle ja vastapäätä hauska karjapiha komeine lehmineen…” (Lindqvist ym. 2002)

Eero Järnefelt: Lehmisavu, harjoitelma, 1887; Kansallisgalleria; Public Domain
Eero Järnefelt; “Lehmisavu”; 1891; Yksityiskokoelma; Public Domain; https://commons.wikimedia.org/wiki/File:J%C3%A4rnefelt,_Lehmisavu.jpg

En ihan pysty hahmottamaan maalauksen tarkkaa kohtaa, mutta joka tapauksessa se on tehty lähellä tätä paikkaa, mistä on alla oleva valokuva.
Karjapihan näkymä saattaisi olla tästä kohdasta luoteeseen (Karttapaikka): Alla olevassa kuvassa näkyvän, navetan oikealla puolella olevan rakennuksen pihasta tai tästä pellon kohdalta. Taustalla vasemmalla näkyy taivaanrantaa järven yli ja tilan taloja . Asuinrakennus on edelleen paikoillaan, mutta se ei ilmeisesti ollut vielä taulun tekemisen aikaan olemassa. Valokuva on otettu tiettävästi 1940- luvulla.

Maatalouskoulun navetta ja asuinrakennus; Kuva: Hagmanin perhealbumi
Eero Järnefeltin maalauksen “Lehmisavu” oletettu tekopaikka sijoitettuna vuoden 1950 ilmakuvaan; Lähde: Paikkatietoikkuna; Maanmittauslaitos
Maatalouskoulun pihapiiriä 25.9.2018.; Kuva: Aarne Hagman

Lähdeteos:

  • Lindqvist ym. 2002. Taiteilijan tiellä Eero Järnefelt 1863-1937. Keuruu. Otava

Aarne Hagman