Meteori pudonnut Salmijärveen

Tämä ei ole aivan tuore uutinen, mutta muuten todella mielenkiintoinen ja lisäselvittämistä kaipaava asia.

Sanomalalehti Ilkka: 17.11.1945

Tietokirjailija Ilpo Lagerstedt lähetti meille tiedon tästä löytämästään pienestä uutisesta, joka oli julkaistu sanomalehti Ilkassa 17.11.1945.
Hän on kerännyt vanhoista lehdistä uutisia eri taivaanilmiöistä ja tässä yhteydessä löysi tämän. Kansalliskirjaston digiarkistosta tällainen systemaattinen etsiminen hakusanoilla on nykyisin mahdollista
Lagerstedt on julkaissut aiheesta kirjan “Aaveraketteja ja muita taivaanilmiöitä” vuonna 2011.

Uutisesta

Uutisessa käytetään sanaa “meteori” eli on paikallaan selvittää, mitä sillä tarkoitetaan.
Aurinkokunnassa liikkuu varsinaisten planeettojen, niitä kiertävien kuiden, komeettojen ja asteroidien lisäksi lukematon määrä erilaisia isompia ja pienempiä kappaleita.
Silloin tällöin niiden rata sivuaa Maan rataa ja silloin törmäys maahan on mahdollinen. Pienet kappaleet palavat “tähdenlentoina” (Wikipedia) maapallon ilmakehässä. Jos kappale on tarpeeksi suuri eikä tuhodu kokonaan ilmakehässä, se tömähtää valtavalla nopeudella meteoriittina maan pinnalle. Se voi hajota myös useammaksi pienemmäksi kappaleeksi. Tämmöisestä lienee tässäkin kysymys.
Suuret meteoriitit tekevät törmätessään kraatterin. Maapallon historian aikana, vuosimiljoonien kuluessa maapallolle on törmännyt lukuisia isoja meteoriitteja ja niiden törmäys on aiheuttanut suurtakin tuhoa.
Suomestakin on löydetty useita meteoriittikraattereita, joista kuuluisin on Lappajärvi.
Muuruvettä lähin törmäyksen merkki löytyy Suvasveden pohjasta.

Jos asia kiinnostaa enemmän, tutusta näihin artikkeleihin:

Jatkoselvitykset

Alustavia kyselyjä siitä, onko tästä uutisesta olemassa jotain perinnetietoa on tehty.
Siksi olisi mukava, jos sinulla olisi tietoa tästä asiasta.
Voit lähettää tiedot sivuilta löytyvän palautelomakkeen kautta, Muuruveden Facebook- sivulla tai ottamalla yhteyttä johonkin henkilöön, joka sitten voi välittää tiedot edelleen tähän artikkeliin liitettäväksi.

Salmijärvet kartalla; Paikkatietokkuna; Maanmittauslaitos

Aarne Hagman


Palautetta

Hannu Soininen:
Isä kertoi joskus sanoma lehdessä ( olisiko ollut Savon Sanomat ) olleen uutisen ” Västinniemen Salmijärveen tipahti meteoriitti”.

Jukka Nykänen:
Kyllä tästä on tieto olemassa. Olen jutellut muutaman aikalaisen kanssa asiasta ja he muistivat ison avannon josta jopa pilkkiä kuulemma kokeiltiin.

Jouko Tiihonen:
Siinä olisi oiva kohde kokeilla, tarttuisiko magneettiin mitään.