Historian lehtien havinaa

Savon Sanomat 4.12.1912

Kansalliskirjastoon on digitoitu sanoma- ja aikakausilehtiä kootusti vuoteen 1939 saakka. Sotavuosien tiedot ja uutiset puuttuvat, koska esim. Savon-Sanomia tuolta ajalta ei arkistossa ole.
Sodan jälkeen “Laatokka”- lehdessä on uutisia myös Muuruvedeltä.

Etsin sisältöjä hakusanalla “Muuruvesi” ja laitoin talteen ne ko. lehtien sivut/osoitteet, joissa Muuruvedestä on jotain kerrottu. Käytin tässä toki harkintaa enkä ottanut mukaan esimerkiksi sellaista sisältöä, missä “Muuruvesi” sanana on vain muun sellaisen tekstin seassa, jossa ei muuten mitenkään kerrota Muuruvedestä. Muunkinlaista valintaa käytin. Käytin hakusanana perusmuotoa enkä esim. etsinyt sisältöä sanoilla “Muuruvedellä, Muuruvedelle tms.”, koska se olisi ollut jo liian työlästä.

Tämä projektini vaati systemaattisuutta ja aikaa, mutta oli myös erittäin antoisaa ja mielenkiintoista. Vanhojen lehtien kautta saa ikään kuin ajantasaisesti kurkistaa erilaisiin tapahtumiin ja muuhun elämään Muuruvedellä tuohon aikaan. Samalla voi muutenkin katsoa, mitä muita asioita avatussa lehdessä on tuona päivänä.

Kännykällä on helppo zoomata ja suurentaa haluttuun kohtaan avatussa lehdessä: “Muuruvesi”- hakusana erottuu tekstissä. Tietokoneella voi saman tehdä sivun + työkalulla ja sivua vierittämällä.

Vastaan tuli myös kokonaisia artikkeleja ja jopa teemanumero Muuruvedestä – Nämä olen linkittänyt tähän erikseen.

Linkit lehtiin

Ne ovat alla alasvetovalikoissa aikajärjestyksessä. Linkissä on päivämäärä, lehden nimi sekä lyhyt selostus, mitä asiaa siinä on.
Jätin pois esimerkiksi kuulutuksen nimeltä mainitusta isännästä, joka vähemmän hienotunteisesti kertoo, miten hänen kadonnutta renkiään pitää kohdella. Pois jätin myös vaimon kiellon ryhtymästä mihinkään kauppoihin miehensä kanssa. Ilmoitukset velkojen perinnästä eivät myöskään tulleet mukaan.
En myöskään laittanut linkkejä sivuille, missä selostetaan konkursseja ja pakkohuutokauppoja. Oli myös uutinen Muuruvedeltä kotoisin olevasta murhamiehestä, mutta senkin jätin pois.

On mielenkiintoista huomata, miten ruotsinkielissä lehdissäkin on juttuja Muuruvedestä.
Vanhimmissa lehdissä voi harjoitella koristeellisen fraktuuran lukemista.
Linkit avautuvat uuteen ikkunaan eli niitä kannattaa aina katsomisen jälkeen sulkea.

Listan alla on palautelomake, jolla voit kertoa omia tietojasi, muistojasi tai muuta kyseisestä asiasta.

Palautetta lehdistä

Tällä palautelomakkeella voit kertoa omia tietojasi, muistojasi tai jotain muuta lehdessä näkyvästä asiasta. Laita viestin aiheeksi kyseisen lehden tiedot ja aihe. Ilmoita samalla, voiko kertomasi liittää tänne nimelläsi varustettuna vai haluatko esiintyä tiedon tänne antajana nimettömänä.    Aarne Hagman